Ja fa un any de l’acord entre el Departament de Salut i la CAMFiC sobre mesures per desburocartitzar la consulta. S’ha avançat. El sol fet de parlar-ne és ja positiu. L’avenç, però, ha estat tímd: ja des del principi quan el CatSalut no va editar en paper els fulletons que ho explicitaven (mentre se’n publicaven d’altres sobre múltiples temes...).

Companys d’altres CCAA segueixen treballant també pel tema: Veieu com exemple aquesta pàgina dels companys de Madrid: Grupo Antiburocracia de Madrid (+)



"Atención primaria, 12 meses para 12 causas" (APXII para los amigos) (+) . La primera causa de l'any tracta sobre un dels problemes enquistats de l'AP, la recepta, i ho fan proposant alternatives.
A Catalunya amb la recepta electrònica la situació ha canviat, però encara hi ha aspectes a millorar.

 En tot cas, desburocratizar depèn també de tu i de mi: fes allò que realment cal fer i nega’t a fer el que no és raonable!

 

Mi vida sin ti
 

Amb l'aplicació de la recent llei antitabac el passat dia 3 de gener, es planteja una oportunitat perquè una gran part de la població fumadora valori la possibilitat d'abandonar el seu hàbit tabàquic.
Aquest fet ha promogut la iniciativa de MI VIDA SIN TI (+),  una pàgina web per informar, donar suport i facilitar la decisió de deixar (o no) de fumar. Tot sense institucionalitzar ni medicalitzar la decisió.

 



Una web per la transparència en les relacions amb la indústria farmacèutica
Hi trobareu, entre d'altres coses interessants, el manifest "Espacios libres de humos industriales y emrpesariales", al qual el FoCAP s'ha adherit. 
És una campanya promoguda per metges de família i estudiants de medicina de la qual s’ha fet ressò el BMJ (BMJ 13 nov 2010, volumen 341, pag 1014).
Trobareu el manifest al qual us podeu adherir individualment a:
https://www.nogracias.eu/v_portal/apartados/pl_basica.asp?te=2310

____________________________________________________________________________________________________________

Una excel·lent campanya de Metges sense Fronteres per ajudar a tractar malalts oblidats. Cada dia moren en el món 8.000 persones a causa de malalties que poden ser diagnosticades i tractades i no ho són per manca de recursos. 

Col·labora comprant les teves pastilletes! 

__________________________________________________________________________________________________________

Enllaços 

 

En aquest enllaç hi trobareu el vídeo "Catalonia: primary care in a crossroad" produït per BSalut i que va ser presentat al congrés per Antoni Peris. En el vídeo s’entrevista un conjunt de professionals per opinar sobre el moment en què es troba l’AP a Catalunya.

_____________________________________________________________________________________

 

Us recomanem que entreu a European forum for primary care per tenir coneixement de les iniciatives que els diferents països estan portant a terme. Concretament a l’apartat EFPC Activities on hi ha informació de la Conferència celebrada a Pisa aquest últim agost amb el títol  El futur de l’Atenció Primària a Europa III. Hi trobareu conferències i tallers dels temes tractats: Maneig de les malalties cròniques, Col·laboració interdisciplinària, Medicalització dels problemes de salut, Monitoratge de l’activitat, Indicadors de salut i Investigació a l’AP.
Especial interès té la conferència de B. Starfield: Atenció primària i atenció especialitzada en l’era de la multimorbilitat.

 _________________________________________________________________________________________________________________


https://www.e-criterium.org

Un lloc de trobada interactiu, a la xarxa, basat en experiències reals de la ciutadania que vulgui exercir el seu dret a ser part integrant i activa del SNS, sigui quin sigui el seu rol: professional sanitari/no sanitari, pacient, ciutadà, gestor…tots exercint un dret de ciutadania.   

 

 

 

  

  

https://www.caps.cat

  

El Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) és una organització no governamental, una associació científica sense ànim de lucre que, des d'una perspectiva sociosanitària i a través d'un plantejament pluridisciplinar, i amb una perspectiva de gènere pretén agrupar a professionals, ciutadans i ciutadanes interessats a contribuir a l'intercanvi d'idees, a la reflexió i a la investigació, en torn els problemes relacionats amb la salut. 

__________________________________________________________________________________________________________________

 

https://www.chsrf.ca/mythbusters/index_e.php

El Canadian Health Services Research Foundation (CFSRF) ens ofereixen una sèrie d'articles dedicats a desmontar mites existents en el món de la sanitat. Alguns es refereixen al sistema cadadenc de salut, però molts d'altres tenen caràcter universal, com ara:

“En atenció sanitària més no sempre significa millor”

“La majoria de metges prefereix el pagament de minuta per servei”

La sanitat i la medicina estan plenes de sofismes, disbarats i mites. Posar-los sobre la taula, parlar-ne, debatre'ls ens ajuda a millorar el coneixement i a una pràctica més inteligent.

 _____________________________________________________________________________________________________  

 

 

https://dempeus.nireblog.com/

La plataforma Dempeus és un moviment presentat a Barcelona el febrer del 2009 format per una gran diversitat de persones (professionals de la salut, malalts, economistes, sindicalistes, acadèmics..) que té per objectiu principal la defensa del caracter públic del Sistema Nacional de Saluta través del debat i la mobilització social.

________________________________________________________________________________________________________________________